Γκιοζλεμέδες με σπανάκι και φέτα

Γκιοζλεμέδες με σπανάκι και φέτα
  • Προετοιμασία
    1 hour
  • Μαγείρεμα
    30 mins
  • Έτοιμο
    4
  • View
    161

Γκιοζλεμέδες με σπανάκι και φέτα

Μια πολύ απλή και κλασική ανατολίτικη συνταγή. Είναι κάτι αντίστοιχο με τα ελληνικά τηγανόψωμα. Μπορούμε να τα γεμίσουμε με διάφορα υλικά. Εμείς εδώ διαλέξαμε μια γέμιση απο τη δική μας σπανακόπιτα, αρωματική και πολύ γευστική. Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο μπορούμε να φτιάξουμε μια πολύ γευστική πίτα που δεν θα αφήσει κανένα αδιάφορο.

Ingredients

    Directions

    Χρησιμοποιούμε αντικολλητικό τηγάνι για το ψήσιμο των γκιοζλεμέδων.

    Step 1

    Σε ζεστό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε αρχικά το πράσο για 4-5 λεπτά.

    Step 2

    Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι, αλατίζουμε ελαφρώς και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει και το σπανάκι.

    Step 3

    Προσθέτουμε τον άνηθο, 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ανακατεύουμε και μετά από 1 λεπτό αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε τη γέμιση σε ένα τρυπητό για να σουρώσει από τα υγρά της.

    Step 4

    Μετά από 30 λεπτά, αφού κρυώσει, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε καλά.

    Step 5

    Στον κάδο του μίξερ βάζουμε 240γρ χλιαρό νερό, 8γρ μαγιά σε σκόνη, 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική, ανακατεύουμε καλά και τον αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

    Step 6

    Προσθέτουμε στον κάδο με τη μαγιά 450γρ αλεύρι σκληρό, 50γρ αλεύρι καλαμποκιού, 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 πρέζα αλάτι, 10γρ ρακή και χτυπάμε με το γάντζο μέχρι να έχουμε μια ωραία ζύμη η οποία να ξεκολλάει από το γάντζο.

    Step 7

    Αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο και με τα χέρια την πλάθουμε σε μπάλα και τη βάζουμε σε αλευρωμένο μπολ το οποίο σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για μισή με μία ώρα.

    Step 8

    Χωρίζουμε τη ζύμη στα 4 και σχηματίζουμε 4 μπαλίτσες.

    Step 9

    Στον πάγκο της κουζίνας μας ρίχνουμε λίγο αλεύρι και με έναν πλάστη ανοίγουμε το πρώτο μπαλάκι ζύμης σε φύλλο διαμέτρου 20-25 εκατοστών.

    Step 10

    Χωρίζουμε τη γέμιση σε 4 ίσα μέρη και απλώνουμε το πρώτο μέρος στο πρώτο φύλλο έτσι ώστε να καλύψουμε τη μισή επιφάνεια αφήνοντας στην άκρη κενό μισό εκατοστό.

    Step 11

    Αφού αλείψουμε το κενό με νερό γυρίζουμε το άλλο μισό άδειο μέρος του φύλλου πάνω στο γεμάτο σκεπάζοντάς το σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο και πατάμε με το χέρι τις άκρες έτσι ώστε να κολλήσουν καλά μεταξύ τους.

    Step 12

    Στη συνέχεια πατάμε ελαφρά με τον πλάστη το μισοφέγγαρο που φτιάξαμε και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα μπαλάκια ζύμης φτιάχνοντας τους υπόλοιπους γκιοζλεμέδες.

    Step 13

    Σε ζεστό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τοποθετούμε τον πρώτο γκιοζλεμέ.

    Step 14

    Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά από τη μια πλευρά και στη συνέχεια τον γυρίζουμε από την άλλη αφού ρίξουμε μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ακόμη.

    Step 15

    Με τον ίδιο τρόπο ψήνουμε και τους υπόλοιπους γκιοζλεμέδες.

    Conclusion

    Σερβίρουμε πασπαλίζοντάς τους με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Καλή σας όρεξη!

    YOU MAY ALSO LIKE