Χοιρινό κότσι στη γάστρα

Χοιρινό κότσι στη γάστρα
  • Προετοιμασία
    12 hours
  • Μαγείρεμα
    3 hours and 30mins
  • Έτοιμο
    4
  • View
    347

Χοιρινό κότσι στη γάστρα

Μια συνταγή κυριολεκτικά “όλα τα λεφτά”!!! Η νοστιμιά της δεν περιγράφεται… Τα αρώματα που αναδύονται κατά τη διάρκεια που μαγειρεύεται είναι εκπληκτικά! Θές να φάς ολόκληρη τη γάστρα… Είναι η καλύτερη πρόταση για ένα Κυριακάτικο τραπέζι. Και τι καλύτερο για να τη συνοδεύσετε απο ενα ποτήρι με μια καλή μπύρα weiss!!!

Ingredients

    Directions

    Για τη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιήσαμε πήλινη γάστρα.

    Step 1

    Για την άλμη βάζουμε σε μια κατσαρόλα 2lt νερό, 100γρ αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού κουμπέμπα πιπέρι σε κόκκους, 1 κουταλάκι του γλυκού 4 πιπέρια σε κόκκους, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο, 1 κλωναρι φρέσκο θρούμπι, 1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη, 1 κλωναρι φρέσκο θυμάρι, 2 φύλλα δάφνης και βράζουμε για 5 λεπτά.

    Step 2

    Αποσύρουμε απο τη φωτιά, σουρώνουμε και μεταφέρουμε την άλμη σε μια μεγάλη μπασίνα.

    Step 3

    Περιμένουμε να κρυώσει πολύ καλά και κατόπιν βάζουμε μέσα στην άλμη το κότσι ώστε να καλυφθεί πλήρως και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 12 ώρες περίπου.

    Step 4

    Σε μια γάστρα βάζουμε το πράσο, τα σέλερι, τα καρότα, την γλυκοπατάτα, τις πατάτες, το κρεμμύδι, το κομμένο κεφάλι του σκόρδου με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και τα πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλατι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, καπνιστή πάπρικα και 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκους κέδρου.

    Step 5

    Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό απο μισό πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό απο 1 λεμόνι και 1 κουτάκι 330ml μαύρη μπύρα.

    Step 6

    Αλείφουμε το κότσι με ελαιόλαδο και το τοποθετούμε μέσα στη γάστρα πάνω στα λαχανικά με τη χοντρή πλευρά προς τα κάτω.

    Step 7

    Κλείνουμε τη γάστρα και την βάζουμε στο φούρνο στην τελευταία θέση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 στον αέρα για 3 ώρες.

    Step 8

    Μετά απο 3 ώρες ανοίγουμε το καπάκι απο τη γάστρα βάζουμε το φούρνο στο γκρίλ, τον δυναμώνουμε στο τέρμα και ψήνουμε με τη μεριά της πέτσας προς τα πάνω για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να τραγανίσει.

    Step 9

    Στη συνέχεια βγάζουμε τη γάστρα απο το φούρνο, αφαιρούμε το κότσι απο τη γάστρα, το βάζουμε σε μια πιατέλα και γύρω απο το κότσι βάζουμε τα λαχανικά.

    Step 10

    Έπειτα σουρώνουμε το ζουμί που έχει η γάστρα και το βάζουμε σε ενα τηγάνι προσθέτοντας χυμό απο μισό λεμόνι.

    Step 11

    Σε ενα μούλτι βάζουμε 100γρ απο το σουρωμένο ζουμι, 2 κομμάτια απο γλυκοπατάτες και τις ψημένες σκελίδες που έχουμε καθαρίσει απο το ψημένο κεφάλι του σκόρδου, 1 κουτ της σούπας μουστάρδα και τα χτυπάμε.

    Step 12

    Ρίχνουμε το μείγμα απο το μούλτι στο υπόλοιπο που έχουμε σουρώσει στο τηγάνι και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά βράζοντάς το μέχρι να γλασάρει ελαφρώς για 4-5 λεπτά.

    Step 13

    Δοκιμάζουμε τη σάλτσα και αν χρειάζεται συμπληρώνουμε με λίγο αλάτι.

    Conclusion

    Σερβίρουμε περιχύνοντας το κότσι και τα λαχανικά με τη σάλτσα που έχουμε φτιάξει και πασπαλίζουμε με γλυκό ή καυτερό μπούκοβο. Καλή σας όρεξη!

    YOU MAY ALSO LIKE

    Leave a Review

    Your email address will not be published. Required fields are marked *