Κοτόπουλο στη σούβλα με σάλτσα gravy

Κοτόπουλο στη σούβλα με σάλτσα gravy
  • Προετοιμασία
    30 mins
  • Μαγείρεμα
    1 hour and 15 mins
  • Έτοιμο
    5
  • View
    121

Κοτόπουλο στη σούβλα με σάλτσα gravy

Κλασική συνταγή ψητοπωλείου. Εμείς εδώ παραθέτουμε τη δική μας εκδοχή για να φτιάξετε ένα κοτόπουλο αρκετά γευστικό και ζουμερό. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με τηγανιτές πατάτες και παγωμένη μπύρα. Το ψήνουμε ιδανικά σε σούβλα σε ψησταριά υγραερίου. Θέλει λίγο προσοχή κατά το ψήσιμο για να μην σας στεγνώσει.

Ingredients

Κοτόπουλο στη σούβλα με σάλτσα gravy

Σάλτσα gravy με μουστάρδα

    Directions

    Ψήνουμε σε ψησταριά υγραερίου.

    Step 1

    Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε 150γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 1κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή, 1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ, 2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα, 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σκόνη, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο, 2 κουταλάκια του γλυκού φύλλα από φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένα, 2 κουταλάκια του γλυκού φύλλα από φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένα, 2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα ντιζόν και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

    Step 2

    Στη συνέχεια τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής με το στήθος του προς τα πάνω και με τα χέρια μας σιγά σιγά ξεχωρίζουμε την πέτσα από το κρέας του στήθους δημιουργώντας δυο τσέπες. (Προσοχή να μην σκίσουμε την πέτσα)

    Step 3

    Έπειτα χωρίζουμε το μείγμα που φτιάξαμε σε δυο ίσες ποσότητες και σιγά σιγά γεμίζουμε τις δυο τσέπες με την κάθε μια ποσότητα του μείγματος και το σπρώχνουμε σιγά σιγά με τα χέρια μας έτσι ώστε να πάει παντού.

    Step 4

    Περνάμε το κοτόπουλο στη σούβλα κατά μήκος και το δένουμε στα μπούτια και τα φτερά.

    Step 5

    Στη συνέχεια αλείφουμε εξωτερικά το κοτόπουλο με ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με κάρυ, καπνιστή πάπρικα, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο και αλάτι.

    Step 6

    Βάζουμε τη σούβλα με το κοτόπουλο σε ψησταριά υγραερίου και κάτω από το κοτόπουλο τοποθετούμε ένα ταψάκι, με διαστάσεις όσο είναι το κοτόπουλο, μέσα στο οποίο έχουμε αδειάσει 1500γρνερό.

    Step 7

    Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε στους 200 για 1 ώρα περίπου.

    Step 8

    Δυναμώνουμε την ένταση της ψησταριάς στο τέρμα και ψήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμη (Με θερμόμετρο μαγειρικής μετράμε τη θερμοκρασία και μόλις πάει στο στήθος στους 75 και στα μπούτια στους 82 είναι έτοιμο)

    Step 9
    Κοτόπουλο στη σούβλα με σάλτσα gravy

    Το αποσύρουμε, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε για 30 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς πριν το κόψουμε σε μερίδες.

    Step 10

    Όση ώρα ξεκουράζεται το ψητό κοτόπουλο φτιάχνουμε τη σάλτσα gravy.

    Step 11

    Σε ζεστό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και το σκόρδο για 5 λεπτά.

    Step 12

    Προσθέτουμε 15-20γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουταλιές του γλυκού μουστάρδα ντιζόν και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά για 5 λεπτά ακόμη.

    Step 13

    Στη συνέχεια βάζουμε τη φωτιά στο δυνατό σβήνουμε με το κρασί ρίχνοντάς το λίγο λίγο και ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει το αλεύρι.

    Step 14

    Μόλις μειωθεί η ποσότητα του κρασιού στο μισό προσθέτουμε το περιεχόμενο του ταψιού που βρίσκεται κάτω από το κοτόπουλο, 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο μήκους 10 εκατοστών, 1 κουταλάκι του γλυκού 4 πιπέρια σε κόκκους και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να κατέβει η σάλτσα στο μισό και να αρχίσει ελαφρώς να γλασάρει.

    Step 15

    Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται αλάτι προσθέτουμε και σε μισό λεπτό αποσύρουμε και σουρώνουμε τη σάλτσα με ένα σουρωτήρι.

    Step 16

    Κόβουμε το ψημένο κοτόπουλο σε μερίδες και το σερβίρουμε σε μια πιατέλα πασπαλίζοντάς το με σάλτσα, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίγανη.(Τη σάλτσα που θα περισσέψει τη βάζουμε σε μια σαλτσιέρα δίπλα από το σερβιρισμένο κοτόπουλο)

    Conclusion

    Σερβίρουμε κόβοντάς το σε μερίδες και πασπαλίζοντάς το με τη σάλτσα gravy, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίγανη. Καλή σας όρεξη!

    YOU MAY ALSO LIKE