Κόκκορας κρασάτος με παπαρδέλες

Κόκκορας κρασάτος με παπαρδέλες
  • Προετοιμασία
    20 mins
  • Μαγείρεμα
    2 hours and 15 mins
  • Έτοιμο
    5
  • View
    324

Κόκκορας κρασάτος με παπαρδέλες

Τι να πούμε για να περιγράψουμε αυτό το αριστούργημα. Δεν υπάρχουν λέξεις που να αποδώσουν ακριβώς τη γεύση αυτής της υπέροχης συνταγής! Στη Γαλλική κουζίνα λέγεται “coq au vin” και θεωρείται ως ένα απο τα καλύτερα πιάτα.

Ingredients

    Directions

    Φαγητό που μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε ένα οικογενειακό τραπέζι.

    Step 1

    Στεγνώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα κομάτια του κόκορα απο όλες τις πλευρές.

    Step 2

    Σε καυτό τηγάνι σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, σωτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα μέχρι να πάρουν χρώμα απο όλες τις πλευρές και τα αποσύρουμε σε μια πιατέλα.

    Step 3

    Σε ζεστή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι μέχρι να μαραθούν.

    Step 4

    Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το σκόρδο και συνεχιζουμε το σωτάρισμα για μισό λεπτό ακόμα.

    Step 5

    Κατόπιν ρίχνουμε τον πελτέ ανακατεύοντας για μισό λεπτό, προσθέτουμε τα σωταρισμένα κομμάτια του κόκορα και σβήνουμε με το κρασί.

    Step 6

    Βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά με ανοιχτό καπάκι για να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια ρίχνουμε το ζωμό και τη ντομάτα, αλατίζουμε ελαφρώς, βάζουμε το ξύλο κανέλας, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και μαγειρεύουμε σε πολυ χαμηλή φωτιά (ίσα που να βράζει) για 2 ώρες.

    Step 7

    Μόλις γίνει αφαιρούμε τα κομμάτια του κόκκορα δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε τη σάλτσα για 15 λεπτά με ανοιχτό καπάκι μέχρι να μειωθεί στο μισό.

    Step 8

    Αν θέλουμε να την πήξουμε λίγο ρίχνουμε 2 κουταλιές του γλυκού κορν φλάουρ διαλυμένες σε ένα ποτήρι του κρασιού με κρύο νερό και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.

    Step 9

    Μόλις γίνει δοκιμάζουμε για να δούμε πως είναι απο αλάτι κι αν χρειάζεται αλατίζουμε και σβήνουμε τη φωτιά.

    Step 10

    Βράζουμε τις παπαρδέλες 1 λεπτό λιγότερο απο τη συσκευασία και τις σουρώνουμε.

    Step 11

    Την ώρα που βράζουμε τα ζυμαρικά σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε 150γρ βούτυρο και το αφήνουμε να λυώσει και να πάρει χρώμα άνοιχτό καφε(beurre noisette).(10 λεπτά περίπου)

    Step 12

    Στη συνέχεια βάζουμε τις σουρωμένες παπαρδέλες σε ενα μπόλ τις πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και τις περιχύνουμε με το βούτυρο και τις ανακατεύουμε καλά.

    Conclusion

    Σερβίρουμε βάζοντας στο πιάτο παπαρδέλες, πασπαλίζοντάς τες με τριμμένο πεκορίνο και απο πάνω περιχύνουμε λίγη σάλτσα και βάζουμε ένα κομμάτι κόκκορα. Καλή σας όρεξη!

    YOU MAY ALSO LIKE

    Leave a Review

    Your email address will not be published. Required fields are marked *